Første arbeidsperiode hos Colectivo Rebeldía

Colectivo Rebeldía er en organisasjon som jobber for kvinners rettigheter. Vi, Marte og Kjersti, har nå jobbet sammen med denne engasjerte gjengen i halvannen uke. Oppgavene har vært varierte og lærdommen stor.

Colectivo Rebeldía er en kvinneorganisasjon som befinner seg i Santa Cruz. Det er åtte kvinner som jobber i administrasjonen, i tillegg har de flere støttemedlemmer og samarbeidsorganisasjoner, og driver aktiv nettverksbygging.

Mye av den første tiden har blitt brukt til å sette oss inn i organisasjonens mange prosjekter og felt. Colectivo Rebeldía er en organisasjon som forplikter seg til å jobbe for likestilling og rettferdighet mellom kvinner og menn, bidra til å styrke kvinner og deres deltakelse i avgjørelser, utøvelsen av deres rettigheter, og at offentlig politikk er i samsvar med deres interesser og sosial rettferdighet. Dette gjøres gjennom kursing, aktiv deltakelse i utformingen av den nye grunnloven (som skal stemmes over i mai), informasjonsspredning og som vaktbikkje i media og i samfunnet.

Medlemmene av Colectivo Rebeldía er veldig engasjerte og travelt opptatt med å planlegge arrangementet av det fjerde ”Encuentro Social Alternativo - ESA” som finner sted her i Santa Cruz 29 og 30 mars.. 

image.php?id=8959”Det fjerde ESA erklærer seg som mangfoldig, annerledes, utstrakt, foreslående, antirasistisk, ikke fundamentalistisk, ikke partipolitisk og venter med åpne armer på alle menn og kvinner som har kjempet, kjemper og vil kjempe mot den aktuelle økonomiske, politiske og sosiale modellen som for hver gang gjør oss fattigere, og som bare har tjent for å plyndre våre naturressurser” (Colectivo Rebeldía).

ESA er et nasjonalt møte hvor ulike organisasjoner fra hele landet deltar med sine ulike stands og informasjonsutveksling. Her vil tema som autonomi, kvinner, diskriminering, miljø og  urfolks utdanning presenteres og diskuteres. 

I tillegg til å ha tatt del i planleggingen av ESA har vi vært i møter med flere av organisasjonens mange samarbeidspartnere. Colectivo Rebeldia samarbeider blant annet med Casa de mujeres, som er et krisesenter for kvinner som er utsatt for vold. 8. Mars feiret vi den internasjonale kvinnedagen hos dem. Flere organisasjoner var til stede og det var appeller, informasjon om den nye grunnloven og musikkinnslag. 

image.php?id=8961Catalina Rodríguez, Kjerstis bolivianske mor som er et av medlemmene i Colectivo Rebeldía, har også daglig et radioprogram ”Palabra de Mujer”. Dette er en alternativ radiokanal som i stedet for å prøve å være nøytral markerer seg ved å kalle seg ” Kvinnens ord”. Det er altså ikke bare en radio som går opp mot den rådene økonomiske makten, men også mot patrarkiet.  Kanalen jobber for å være av kvinner, for kvinner og med kvinner.image.php?id=8960

Marte Reenskaug Fjørtoft og Kjersti Kvale
Land